Image.jpeg’Het geeft een gevoel van voldoening’
Vrijwilliger

Naam: Angela Marijnissen

Werkzaam als vrijwilliger: Bij café Brein Zundert. Daarnaast actief bij de roeivereniging en geregeld te vinden in het Van Goghhuis.

Wat is Café Brein?          “Dat is een ruimte waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) terecht kunnen. Een plek om ervaringen uit te wisselen en om even onder elkaar te zijn. Iedere vierde donderdagnamiddag van de maand, van 15.00 tot 17.00 uur.”

Mogen familieleden en mantelzorgers ook komen?      “Uiteraard.”

Je bent zelf ervaringsdeskundige?         “Ja, op mijn dertiende heb ik een ongeluk gehad waarbij ik een meervoudige schedelbasesfractuur opgelopen heb. Van buiten kon je niets aan me zien. Maar bij het afronden van de mavo en later de havo, liep ik altijd net een stap achter. Gewone dingen kosten me even iets meer energie. Ook moet ik voor mezelf korte doelstellingen hebben om het overzicht te behouden.”

Hoe ben je bij Cáfe Brein terecht gekomen?      “Voorafgaand was er een theatervoorstelling in ‘De Schroef’ in Zundert. ’Verbinding Verbroken.’ Geheten, die over het thema Niet-Aangeboren Hersenletsel gaat. Na afloop daarvan was ik erg emotioneel omdat het allemaal zo herkenbaar was. Niet veel later werd ik door de initiatiefnemers van het café benaderd. Toen heb ik meteen ja gezegd. In maart 2018 is het café geopend.”

Wat is jouw rol binnen Café Brein?        “Nu staat alles vanwege corona dus even op een laag pitje. Normaal gesproken ben ik aanwezig en help ik mensen op weg. Het afgelopen jaar hebben we noodgedwongen vooral buitenactiviteiten georganiseerd. Ook hou ik de website Cafebreinzundert.nl bij.”

Loopt het een beetje, het café?               “ ’t Loopt. Sinds we geopend zijn hebben we al zo’n zestig personen binnen gehad. Sommige mensen zijn eens een keertje komen kijken, anderen komen regelmatig. Dat kan uiteraard. Het bezoek is vrijblijvend. Meestal komen er op een middag zo’n twintig mensen. De leeftijd loopt uiteen van dertig jaar tot zestig plus.”

Daarnaast ben je ook nog geregeld bij het Van Goghhuis te vinden.      “Dat doe ik drie a vier uur per week. Dus dat is prima te overzien. Hier ben ik gastvrouw en ontvang ik bezoekers. Heel erg leuk om te doen.”

“Ik moet voor mezelf korte doelstellingen hebben om overzicht te houden”

En dan ben je ook nog actief binnen je sportclub?          “Van kinds af aan heb ik altijd veel en graag gesport. Ik voetbalde en deed aan turnen. Na mijn ongeluk heb ik heel veel gehad aan het roeien. Om mijn conditie en kracht weer op te bouwen. Ik roei in Breda en hou me met de meest uiteenlopende taken en doelgroepen binnen de club bezig.”

Hoeveel tijd ben je op weekbasis bezig met vrijwilligerswerk? “ Alles bij elkaar? Ik schat een uurtje of vijftien per week. Het laat zich gelukkig goed combineren met mijn werk. Daarin heb ik vaste uren dus ik kan alles goed plannen.”

Wat levert vrijwilligerswerk jou op?      “Zoveel. Het geeft een gevoel van voldoening. Iets te kunnen doen voor de maatschappij. En ook de sociale contacten die ik er mee opdoe, vind ik erg prettig.”
 
Publicatie: BN de Stem, Martijn Schraven / Edwin Wiekens

Plaats: het Marialabyrint in Wernhout
 
Eerstvolgende café
donderdag
19
mei
van 15.00 tot 17.00 uur
 
© 2022 Websites & Zo